WeAreReasonablePeople
Groepsproject CMD – visual designer / user researcher & teamcaptain
Het designbureau heeft ons gevraagd om een in-vehicle infotainmentsystem voor een middelconsole van een auto te maken die volledig touchscreen is. De uitdaging hierbij was dat het scherm niet de bestuurder van de auto mag afleiden. Hier hebben we drie sprints de tijd voor. Over het algemeen zijn de meeste IVI’s met fysieke knoppen. Het is daarom ook lastig om de doelgroep aan een touchscreen versie mee te laten werken omdat zij de knoppen gewend zijn.
“Hoe kunnen we het infotainment system zo ontwerpen dat fysieke knoppen overbodig worden en de bestuurder alle functies op één plek kan bereiken, zonder dat er wordt ingeleverd op gebruiksvriendelijkheid?”
Prepare fase
Doelgroep - De doelgroep die mijn team en ik hadden gekozen waren mensen die voor hun werk in een lease autorijden. Hiervoor hebben we gekozen omdat zij meestal lange afstanden afleggen en dus veel gebruik maken van de middelconsole.
Debriefing – Hannah en ik zijn een debriefing gaan maken om de opdracht goed te begrijpen. Daarvoor zijn wij de briefing en presentatie gaan doornemen. In een document hebben we alle punten benoemd die de debriefing moet bevatten zoals wie de opdrachtgever is, huidige situatie en wat de voorwaarden zijn waaraan het product moet voldoen.
Casestudies – Sam heeft de casestudies gedaan van drie verschillende automodellen die al een touchscreen middenconsole hebben om te kijken hoe zij het hebben gedaan en uit wat voor onderdelen die bestaan. Het gaat over de Tesla model 3 & X, Polestar en Mercedes MBUX. Hij heeft onder andere gekeken naar hoe het systeem is opgebouwd en of het gebruiksvriendelijk is.
Driver profile – Kai heeft een persona gemaakt van onze doelgroep. Dit heeft hij gedaan door bestuurders met een leaseauto te vragen wat hun ergernissen zijn en wat ze graag zouden willen zien. Deze kunnen we bij het ontwerpproces erbij houden als we belangrijke ontwerpbeslissingen moeten worden genomen.
Create fase
Wireframes – Ik heb in drie iteraties wireframes gemaakt voor het onderdeel van de mediaplayer. Eerst ben ik begonnen met naar bestaande mediaplayers te kijken en een opzet op papier te schetsen. Dit heb ik gedaan door verschillende elementen op papier te maken en uit te knippen waardoor ik de onderdelen kon verschuiven op het scherm. Vervolgens ben ik die schets gaan uitwerken in Figma zonder nog over kleur na te denken. Tenslotte hebben mijn team en ik de styletiles gemaakt waar ik mijn wireframes op kon aanpassen. In Figma heb ik dan ook alles klikbaar gemaakt voor het clickable prototype die gepresenteerd moest worden bij de eind expositie voor de opdrachtgever.
Flowchart – Om de flow van het product overzichtelijk te maken heb ik in Miro een flowchart gemaakt. Door alle elementen aan elkaar te verbinden kun je zien wat er gebeurt als je op een knop drukt. Zo heb je een duidelijk overzicht dat alle verbintenissen laat zien van het product.
Clickable prototype – Om het werkende product te laten zien hebben we gekozen om in Figma een clickable prototype te maken. Door een mediaplayer, communicatiescherm, navigatie en een climate control te integreren hebben we een infotainmentsysteem gemaakt die volledig touchscreen is. Dit was de beste manier om het gebruik van ons product over te laten komen.
Test fase
Interviews – Ik heb interviews uitgevoerd na elke iteratie om te kijken wat de doelgroep graag wil zien, wat er aangepast moet worden en om feedback te krijgen die bruikbaar is voor de prototypes van mijn team. De interviews heb ik gecombineerd met een test om het maximale uit de tijd met de gebruikers te halen.
Testplan & rapportage – De testen heb ik uitgevoerd door eerst een testplan te schrijven waarin precies staat wat ik wil testen, met wie en hoe ik dat ga doen. Ik ben in de auto gaan zitten met mijn testpersonen en heb ze het product laten gebruiken om te kijken hoe ze daar doorheen gaan. Als ik alle testen weer had uitgevoerd ben ik een testrapportage gaan maken waarin alle resultaten stonden hoe het was verlopen en wat voor feedback ik te horen kreeg. Erg handig om de volgende iteratie weer mee aan de slag te gaan.
Conclusie
Wat heb ik geleerd?
Ik heb voor het eerst in Figma gewerkt bij dit ontwerpproces. Het is een gemakkelijk programma voor het maken van wireframes. Na het achteraf zien van mijn wireframes vind ik ze niet echt mooi. Dat komt omdat ik nog een beginnende ontwerper ben en ik ben nu al een stuk verder dan destijds. Het proces liep soepel omdat we zelfstandig aan ons eigen onderdeel konden werken. Teamcaptain zijn beviel mij goed totdat er deadlines aankwamen en ik mensen achter de broek moest zitten om het in te leveren. Ik ben er dankzij mijn teamgenoten achter gekomen dat ik gestructureerd werk en een fijne werkwijze heb. Ook heb ik bij deze opdracht mijn kennis vergroot en mijzelf uitgedaagd om als visual designer aan de slag te gaan in Figma.